nuffnang@10thbatch

online right now!

Recent Comments



Masih adakah suami begini...

Saja nak share, an article which threw me into tears...
Copied & pasted directly from Saifulislam.com
Some of you especially frequent followers of Ustaz Hasrizal's blog may have read this article entitled...

Di Dalam Dunia Yang Serba TIDAK PATUT Ini

“Saya susah hati,” kata Nasir.

“Kenapa?” saya menoleh ke arahnya.

“Bulan depan saya akan menyertai ‘kelab ustaz’!” ujar beliau.

“Kelab Suami Doktor ke?” saya bertanya.

“Ya. Tak lama lagi Insya Allah,” kata Nasir lagi.

“Alhamdulillah. Welcome to the club, akhi!” saya teruja dan menumpang gembira.

Di kalangan rakan yang mengenali, istilah ‘Kelab Suami Doktor’ itu sinonim dengan saya. Hingga ada yang secara lurus bendul mahu mendaftarkan diri dengan organisasi yang hakikatnya hanya gurauan sesama kami sahaja.

Saya menumpang kereta Nasir untuk pulang daripada menjalankan sebuah program latihan siswazah. Perjalanan sejam menuju ibu kota tidak kami sia-siakan kerana walaupun sama-sama tinggal di Kuala Lumpur, peluang berjumpa dan berbual bukan selalu diperolehi.

Satu bentuk usrah barangkali.

“Mengapa susah hati?” saya teringat balik kepada soalan asal Nasir.

“Macam-macam cerita yang saya dengar. Trauma barangkali. Malah sekarang ini pun sudah ketara sibuknya bakal isteri saya,” cerita beliau.

“Oh begitu. Anta pun apa kurangnya. Jurutera atau doktor, sibuknya lebih kurang sahaja” saya cuba mengendurkan persepsi Nasir.

“Selain apa yang ada dalam buku Aku Terima Nikahnya dan Bercinta Sampai ke Syurga, apa yang boleh ustaz nasihatkan saya? Nasihat ringkas dan padat untuk saya pegang” pinta Nasir.

TAHAP TOLERANSI

E13

“Hmm… ana menimbang-nimbang permasalahan yang sampai ke pengetahuan. Rasanya, kebanyakan kita mempunyai tahap toleransi sekadar lima tahun sahaja. Selepas lima tahun, mula berantakan, bermasam muka, tak bertegur sapa, malah membelakangkan semua hasil mahsul Tarbiyah hingga tergamak bermain kayu tiga,” saya memulakan kisah.

“Berat tu, ustaz. Apa penyelesaiannya?” Nasir kelihatan sedikit resah.

“Tidak semudah itu untuk memberi penyelesaian. Tetapi sekurang-kurangnya ustaz boleh cadangkan satu petua penting” saya menambah.

“Apa dia?” beliau bertanya.

“Kurangkan SEPATUTNYA di dalam hidup ini!” saya cuba membuat rumusan yang mudah saya dan Nasir ingat tatkala melayari kehidupan berumahtangga.

Mungkin pelik bunyinya.

Memang SEPATUTNYA adalah sesuatu yang diperlukan untuk kita menetapkan matlamat, tetapi ia juga boleh menjadi racun yang memusnahkan kehidupan berumahtangga tatkala SEPATUTNYA menjadi sesuatu yang dipertahankan melebihi APA YANG PATUT.

“Sepatutnya, awak sebagai isteri kenalah…” ayat ini boleh dituturkan oleh sang suami dari pagi ke pagi.

“Awak sebagai suami, sepatutnya…” balas si isteri pula.

Sukar untuk sebuah rumahtangga berdiri dengan aman apabila terlalu banyak SEPATUTNYA yang diperjuangkan. Jika di dalam Bahasa Inggeris, SEPATUTNYA itu adalah sebuah EXPECTATION. Kita meletakkan banyak jangkaan dan jangkaan itulah yang kemudiannya berubah menjadi kekecewaan.

PEMIKIRAN IDEAL

Semasa mula berumahtangga, dengan pemikiran yang ideal tentang Bait Muslim, kita merancang pelbagai benda.

Misalnya, si isteri bercita-cita untuk si suami menjadi Imam Mithali dalam sebuah rumahtangga. Mengimamkan solat, memberi tazkirah dan membacakan hadith kepadanya setiap hari dan pelbagai impian yang indah lagi sempurna.

Bukan sahaja dalam soal ibadah dan amalan Islam di dalam rumahtangga, si isteri juga mahu suaminya menjadi seorang menantu yang diidam-idamkan oleh ibu bapanya. Menantu yang boleh diharap, yang pandai mengambil hati mertua dan terpercik pujian kepadanya kerana bijak menemukan calon suami yang begitu.

Itulah impiannya.

Impian yang kemudiannya mula memberanakkan pelbagai SEPATUTNYA di sepanjang pelayaran rumahtangga.

Suami pun sama juga.

Beliau mengidamkan sebuah kehidupan yang teratur, tidak perlu lagi bersusah payah ke dapur seperti di alam bujang yang serba kurang. Isteri dikahwini dengan 1001 harapan agar dapat berperanan dengan cemerlang, malah bayangan ibunya sendiri yang bermujahadah membesarkan beliau dan seisi keluarga menjadi kayu ukur untuk menilai pencapaian isteri yang dinikahinya itu.

Harapan.

Tempat kelahiran banyak SEPATUTNYA apabila satu demi satu harapan itu tidak kesampaian.

“Tapi ustaz, bukankah SEPATUTNYA itu perlu supaya kita boleh muhasabah tahap masing-masing?” soal Nasir kepada saya.

“Betul. Namun jika kita bercakap tentang soal survival rumahtangga, SEPATUTNYA itu juga memerlukan muhasabah yang khusus. Periksa balik dari semasa ke semasa, mungkin ada beberapa SEPATUTNYA yang perlu kita uzurkan. Terutamanya suami” saya menambah.

“Misalnya?” Nasir tidak puas hati.

KISAH TELADAN

b0186

“Macam yang anta katakan tadi, anta mengharapkan agar isteri anta menjadi menantu yang baik kepada ibu bapa anta. Namun selepas lima tahun berumahtangga, isteri anta masih tidak mesra dengan mertuanya. Tetapi dia masih seorang isteri yang baik. Bincangkanlah hal ini dengan isteri. Ruang untuk beliau membuat perubahan, memerlukan anta untuk mengundurkan beberapa SEPATUTNYA. Kalau anta masih mahu mempertahankan expectation di awal perkahwinan dahulu, takut-takut yang dikejar tidak dapat ketika yang dikendong berciciran. Reality check, kata orang kampung ana!” saya menyambung lagi.

“Hmm. Takut saya. Ustaz sendiri masa baru-baru kahwin macam mana ustaz amalkan bab SEPATUTNYA ini?” soal beliau.

“Di awal perkahwinan, kami tinggal berjauhan. Ana di Belfast dan isteri di Galway, kemudiannya Letterkenny. SEPATUTNYA selepas kahwin kami dapat bersama sepuas-puasnya, tetapi keadaan tidak mengizinkan. Malah selepas mendapat tahu yang isteri mengandung, SEPATUTNYA ana yang turun ke Galway atau naik ke Letterkenny melawat isteri. Tetapi hujung minggu adalah kemuncak kesibukan ana. Maka Ummu Saif yang turun naik bas pergi ke Belfast dalam keadaan sarat mengandung. Apa nak buat?” saya membuka cerita.

“Tahan ke?” Nasir seakan-akan tidak yakin.

“Kami berkahwin semasa usia lebih kurang anta dan bakal isteri. Tidak sampai seminggu selepas akad nikah, Ummu Saif sudah memulakan rotation beliau sebagai doktor junior yang menjalani tempoh housemanship yang sangat menekan. Kerja separuh mati, balik rumah sudah tidak punya sisa tenaga untuk buat apa-apa. Sebagai suami, ana ada banyak SEPATUTNYA yang boleh ditimbulkan. Tetapi menyedari akan realiti, banyak SEPATUTNYA yang ana buang” saya mengimbau kisah lama.

“Misalnya?” soal Nasir.

“Ana kemas rumah, ana masak dan bawa makanan ke hospital. Dan jika dua-dua sudah terlalu letih untuk balik, kami bermalam sahaja di Doctor Rest yang sempit itu. Esok paginya ana bawa bekas-bekas makanan kotor itu balik ke rumah untuk dibasuh. Cuba untuk bahagia dengan keterbatasan yang ada,” saya berkongsi kisah dengan bakal suami doktor yang seorang ini.

“Sampai bila proses membuang SEPATUTNYA itu perlu dibuat?” Nasir cemas.

“Sampai MATI. Sampai terkambus di liang lahad!” saya menjawab ringkas.

“Suami sahaja?” Nasir gelisah.

3066

PERAWAN MANJA

“Kalau perempuan daripada zaman batu sampai zaman hutan batu mampu bergadai nyawa beranak, beranak dan beranak, mengapa lelaki hari ini yang sudah tidak mengangkat pedang di medan jihad tidak mampu untuk BERJIHAD menjaga rumahtangga? Manja sangatkah perawan akhir zaman sekarang?” saya cuba menyuntik semangat.

“Beratnya jadi suami. Mesti mampu sabar sampai ke mati!” ulas Nasir. Pendek.

“Sabar itu di permulaan sahaja. Insya Allah ia akan naik taraf menjadi redha” saya menokok.

“Susah saya nak bayangkan macam mana suami sabar dan redha sampai ke kubur” Nasir jujur memberitahu.

“Sebab itu ramai anak menjadi pening melayan ibu yang tua selepas kematian ayah!” saya terkenang kisah seorang teman.

“Kenapa?” Nasir tidak faham.

“Hebatnya seorang suami dan ayah, dia mengundurkan banyak SEPATUTNYA hingga dibawa ke kubur. Tolak ansur ayah itu menjadi pakaian yang menghijab kekurangan si isteri yang juga ibu kepada anak-anak mereka berdua. Apabila ayah sudah tiada, barulah kelemahan-kelemahan si ibu muncul menjadi ‘perangai’ yang meletihkan anak-anak. Lepas ayah mati, baru nampak rupa emak yang tidak pernah dilihat sebelum ini.” saya mencukupkan penjelasan.

2_186

“Isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka” [al-Baqarah 2: 186]

Suami yang menjadi pakaian isteri itu menyembunyikan kelemahan-kelemahan si isteri dengan penuh sabar dan redha hingga dibawa mati bersama ke kubur, sampai anak tidak nampak kelemahan ibu mereka sepanjang ayah ada bersama. Dia dikebumikan bersama banyak SEPATUTNYA yang dibawa mati tanpa rasa terkilan.

“Inikah maksudnya ERTI HIDUP PADA MEMBERI bagi seorang suami, ustaz?” tanya Nasir.

“Ya. Ia bukan slogan. Tetapi sumber kekuatan diri,” saya menyetujui beliau.

“Dari manakah kekuatan itu mahu dicari?” Nasir melangsaikan pertanyaan.

“Kita hidup dalam dunia yang penuh dengan benda yang TIDAK PATUT. Jadi berpada-padalah pada melayan SEPATUTNYA yang banyak hinggap ke diri. Hidup memberi itu mustahil boleh dibuat-buat, sehinggalah kita berjaya untuk benar-benar percaya, bahawa kita hanyalah HAMBA kepada-Nya. Hamba tidak layak meminta-minta dan meletakkan pelbagai standard atau jangkaan hidup. Fokuskan kepada peranan, dan syukuri setiap yang diterima, biar sekecil mana pun ia” saya selesai berkongsi pandangan.

“Ustaz rasa saya mampu?” Nasir menoleh ke arah saya.

“Berikan ilmu kepada akal supaya tahu. Suntikkan iman ke hati supaya mahu. Berjihadlah menundukkan nafsu supaya mampu. Insya Allah!” saya tersenyum.

Kami sama-sama sepi.

Merenung hutan belantara yang luas terbentang di kiri dan kanan lebuh raya. Hutan tebal yang menyembunyikan 1001 isi dan rahsia, seperti sebuah perjalanan rumahtangga yang tidak diketahui akan rupa kembaranya di hari-hari muka.

Selamat berumahtangga, Nasir.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

Category: 12 comments

12 comments:

Jeff said...

Bosan...

sh8h said...

To hana:

pedulikan comment jeff.

i want to share quotes taken from friend's fbook:

"dakwah tetap akan berjalan, walaupun yang kekal berdiri hanya seorang. tapi kita akan jadi sangat letih, penat, serabut, dan kacau bilau kalau kita seorang saja buat kerja. yang lain cuma reti merungut, mengkritik dan menjadi juri atas apa kerja yang kita lakukan."

"aku tidak kisah berjuta manusia mencelaku, andai aku benar, DIA pasti membelaku. namun aku takut jika aku mengikut kemahuan manusia berjuta ramainya, namun berada di atas jalan yang salah dan curang. maka DIA pasti akan menghukumku, dan berjuta manusia itu tak akan mampu mempertahankan aku di hadapanNYA."

Hana Insyirah said...

Wah cepatnya ada orang komen. Baru je post.

My deepest apology to Mr. Jeff sebab mengepostkan artikel yang begitu membosankan buatmu..

To sheth, tq for the support, ingatkan sheth nak komen ttg artikel ustaz =) but the words are very meaningful though. It’s ok, betul kata sheth, di mana ada dakwah berjalan, di situ pastinya ada tentangan. Nabi manalah yang SELURUH umatnya terima seruannya?

Anonymous said...

berjela sangat la article ni..
nmpk cm menarik, tp tawar hati nak baca memandangkan kepanjangannya..

satu jela nak bgtau,
"kalau kita tuding satu jari kepada seseorang, ingat tiga jari lagi dituding ke arah kita sendiri."

sh8h said...

Em, sdikit komen d atas komen2 yg lain..

to hana:
Kritikan tak smestinya brmaksud tentangan.

Mungkin jeff rasa bosan sbb dia dah tau content article tersebut. Atau merasakan ada article lain lagi mnarik n penting (kalau ada, harap jeff bleh kongsi).

Tp tidak smestinya brmksud jeff menentang usaha dilakukan..
=)

Apa yg nk dismpaikan, kalau rs bosan/suka, takpe, jangan komen. Sbb ianya akan membuat org prejudice.
Mana tau org lain dapat blajar benda baru.

Bosan tak bersifat universal.

Jeff mungkin bosan.
Orang lain mungkin tak.

Tp kalau awal2 dah komen bosan. Org mungkin akan prejudice tak baca langsung..

Biar orang baca sndiri n decide. Jangan smpai orang lain rugi kerana komen anda.

Anonymous said...

to anonymous:
Nak seribu daya, xnak...xpe.. suka hati.

Kalau article pendek cmni pun dah tawar hati.. Quran yg 600 page lbih?

..boleh je kan baca sikit2, slow2..

Anonymous said...

AQ dari Allah, bace pn dapat pahala.
jangan compare dgn article dari pemikiran manusia yg serba kekurangan, bg aku ia x adil.
-1st anynonymous-

A.G.M.G said...

We are still immature in giving opinions.

Hana Insyirah said...

To sheth:
Kritikan tak bermaksud tentangan, mmg setuju. sebab kawan2 kita yang sayang kita pun kritik kita dgn kritikan membina sbb nak kita jadi lebih baik dan soleh.

Anonymous, aah, mmg panjang pun artikel ni... sorry.. tiada paksaan utk membaca, ikutilah keselesaan anda.

"kalau kita tuding satu jari kepada seseorang, ingat tiga jari lagi dituding ke arah kita sendiri." betul betul betul...

Maaf ya kalau ada terkasar bahasa dlm komen. Teringat Rasulullah SAW.. Akhlaqnya adalah al-qur'an, kata-katanya penuh kelembutan.. Dialah sebaik-baik contoh tauladan, apa yg Allah katakan sbg uswah hasanah. Jadi maaf byk2 kalau terlepas pandang, bahasa kite terkasar atau mana-mana pihak yg tersinggung.

Hana Insyirah said...

Oh ya, lupa nak komen pasal artikel.
Sebenarnya, masa mula-mula post ni, teringat kat… Azie… =)
So kononnya nak dedicate kat Azie yg bakal bergelar isteri tak lama lagi insyaAllah, dan semua sahabat2 yg pasangan mereka bakal masuk club “suami/isteri doktor’..

Utk mengimpikan suami sebegini mmg sgt ideal. Tp, kalau kedua pihak tak kisah memberi sambil membuang ‘SEPATUTNYA’ dari reality hidup mereka, insyaAllah yg pahit terasa manis, yg seksa terasa bahagia. Tp, along the way, kena ada reminder mcm artikel ni, which may not be relevant to us now, but may come in handy at one point in the future, bila masing-masing dah berumahtangga…

Awis said...

Setuju ngan Ghaus.. sume dah dewasa kan? (kt Msia, 18 dh dewasa kn?)

Zuhairi said...

Dah lama tak cek web ust hasrizal. Nice article btw.

Post a Comment

BloggersNetwork@10thbatch

Cloudy@10thbatch

Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

We are ...

Name : admin@10thbatch
E-mail: admin@10thbatch.org

Name : Azfar
E-mail: aeroesz@yahoo.com

Name : Salaam
E-mail: salems986@yahoo.com.sg

Name : Hazlan
E-mail: zlanzihan@yahoo.com

Name : Hazri
E-mail: hazrilyas@yahoo.com

Name : Anaman
E-mail: belle_pink13@yahoo.com

Name : Fakhri
E-mail: bolapi87@yahoo.com

Name : Bad
E-mail: badqz@yahoo.com

Name : Zaitul Azra
E-mail: xtreme_xyz@hotmail.com

Name : Pa'an Nordin
E-mail: haebart@yahoo.com

Name : Razak
E-mail: razakmbbs@yahoo.com

Name : Farhi
E-mail: firha_58@yahoo.com

Name : Ghaus
E-mail: bro_ghaus@yahoo.com

Name : Hielmi
E-mail: hielmi_nizam@hotmail.com

Name : Hafiz Johari
E-mail: ha_fidz@yahoo.com

Name : Pak Chan
E-mail: pakchan85@yahoo.com

Name : Syaify
E-mail: syaify@yahoo.com

Name : Zaki
E-mail: clima_master@yahoo.com

Name : Syazwani Sanusi
E-mail: syaz01@yahoo.com

Name : Maryam
E-mail: maryamalbatul@yahoo.com

Name : Farah
E-mail: kopi_farah@yahoo.com

Name : Adam
E-mail: wrath_deadlysin@yahoo.com

Name : Nu'aim
E-mail: amat85_mni@yahoo.com

Name : Wadalila
E-mail: ayuwada_adam@yahoo.com

Name : Puteri Nurul Diyana
E-mail: puteri_endy@yahoo.com

Name : Nazhiyah
E-mail: nazhiyah_5286@yahoo.com

Name :
Izatul Sarah
E-mail: zatulsara@gmail.com

Name : Iman Jeffrey
E-mail: mefaith87@yahoo.co.uk

Name : Siti Nurbahiah
E-mail: aihara_naoki@yahoo.com

Name : Nuraqilah
E-mail: aqilahshahat@gmail.com

Name : Nurul Hamizah
E-mail: myzlmm9@yahoo.com

Name : Wan Khadijah
E-mail: khadijah_wan@yahoo.com

Name : Nik Fatma Hayati
E-mail: amtaf_gotcha@yahoo.com

Name : 'Izzah Idris
E-mail: izzah87@yahoo.com

Name : Nurfatin Zaidi
E-mail: fatinzaidi@gmail.com

Name : Solehah Jeffrey
E-mail: solehah1@yahoo.com

Name : Nurul Ain
E-mail: ester_ain87@yahoo.com

Name : Jauharatunnur
E-mail: ice_kitsune@yahoo.co.uk

Name : Siti Rohani
E-mail: speckyhoney@yahoo.com

Name : Nor Lyana Hamidon
E-mail: filzah_hanis@yahoo.com.my

Name : Falihin
E-mail: em_elf@yahoo.com

Name : Akram
E-mail: a_kram86@yahoo.com

Name : Khairul Shafiq
E-mail: shafiq9903@hotmail.com

Name : Edre
E-mail: edre86@yahoo.com

Name : Fazdwan
E-mail: ahmadfazdwan@gmail.com

Name : Huzaifah
E-mail: huzaifah_paimin@yahoo.com

Name : Awis Qarni
E-mail: fawis_86@yahoo.co.uk

Name : Mohd Zuhairi
E-mail: hairi_m@hotmail.com

Name : Aswad
E-mail: aswad_amin@yahoo.com

Name : Norafandi
E-mail: nor_fnd@yahoo.com

Name : Hafiz Ishak
E-mail: amran_hafiz@yahoo.com

Name : Nabil
E-mail: drbill86@hotmail.com

Name : Bad
E-mail: badqz@yahoo.com

Name : Haikal
E-mail: mukminsejati02@yahoo.co.uk

Name : Koi
E-mail: vassili_zaitsiev@yahoo.com

Name : Syafiq
E-mail: blazzae@hotmail.com

Name : Pa'an Razak
E-mail: xmania_007@hotmail.com

Name : Afiq
E-mail: frosty_bluevanilla@yahoo.com

Name : Nizam
E-mail: sba_mcnizam@yahoo.com

Name : Rodhiyah
E-mail: aqifays_hideiki@yahoo.com

Name : Adilah
E-mail: husnuzzan_04@yahoo.com

Name : Farhah
E-mail: cthamster@yahoo.com

Name : Nadirah
E-mail: nadi_ra24@yahoo.com

Name : Salmina
E-mail: buzz_inn04@yahoo.com

Name : Zanaridah
E-mail: zanaridah@gmail.com

Name : Hamzah
E-mail: hamz.87@gmail.com

Name : Syed Ajmal
E-mail: eastsyed@yahoo.com

Name : Azrul
E-mail: ayul_abe85@yahoo.com

Name : Faizul
E-mail: dr_faizul1986@yahoo.com

Name : Zarol
E-mail: zarolx@yahoo.com

Name : Hafis
E-mail: visual_peace@yahoo.co.uk

Name : Azlina
E-mail: azlinajoe_86@yahoo.com

Name : Ashiah
E-mail: ash1902@yahoo.com

Name : Zaeimah
E-mail: exodus_zz@yahoo.com

Name : Asmaa' Hazirah
E-mail: asmaahazirah@yahoo.com

Name : Amirah
E-mail: mira_valtex@yahoo.com

Name : Nur Syazwani
E-mail: jutt_wani@yahoo.com

Name : Syafiqah
E-mail: rzsyafiqah_87@yahoo.co.uk

Name : Intan Bazilah
E-mail: figuraa@yahoo.com

Name : Elmizah
E-mail: elmizah_pasi@yahoo.com

Name : Fatin Nabilah
E-mail: fatinnsaleh@gmail.com

Name : Wan Adlina
E-mail: wawy86_27@yahoo.com

Name : Farhanah
E-mail: faribman@yahoo.com

Name : Najwa
E-mail: sea17weed@yahoo.com

Name : Azi
E-mail: azi_gmon@yahoo.com

Name : Nurasmalhusna
E-mail: hide_husna06@yahoo.com

Name : Aman
E-mail: amanmana86@gmail.com

Name : Wan Ikram Shah
E-mail: mezro_aspec@yahoo.com

Name : Afif
E-mail: ahmadafifuddin@yahoo.com

Name : Amin
E-mail: pikachu_id86@yahoo.com

Name : Sheth
E-mail: msh8h@yahoo.com

Name : Sham
E-mail: shamsudin860401@yahoo.com.sg

Name : Sariu
E-mail: sariu2055@hotmail.com

Name : Siti Fatimah
E-mail: just_tim86@yahoo.com

Name : Nik Haszlina
E-mail: momentom100@yahoo.com

Name : Nik Nur Liyana
E-mail: nike_liyana@yahoo.com

Name : Nurul Izza
E-mail: yuyu_izzu@yahoo.com

Name : Syazwani Dzulkifli
E-mail: syazwani_dzul@yahoo.com

Name : Tasneem
E-mail: taaz4e@yahoo.com

Name : Karniza
E-mail: violinaclaudia@yahoo.co.uk

Name : Khaulah Karimah
E-mail: clint _kay@yahoo.com

Name : Hazwani
E-mail: cikadu@yahoo.com

Name : Nabilah
E-mail: colourfulife@yahoo.com

Name : Nurul Hafizah
E-mail: pinkygal_186@yahoo.com

Name : Nur Al-Kamaliah
E-mail: alkamaliah@yahoo.com

Name : Chepon
E-mail: chepon_07@yahoo.com.sg

Name : Nurul Husna
E-mail: na_guo14@yahoo.com

Name : Sharifah Nur Aimi
E-mail: saakacj@yahoo.co.uk

Name : Norhamimah
E-mail: imemyself_11@yahoo.com

Name : Noor Idayu
E-mail: e_ayu86@yahoo.com

Name : Izzati Ismail
E-mail: ceh_izzati86@yahoo.com

Name : Saiful Firdaus
E-mail: sejadahpink@yahoo.com

Name : Shakeer
E-mail: -

Name : Suhaib
E-mail: -


Email me at admin@10thbatch.org to get your access!