nuffnang@10thbatch

online right now!

Recent Comments



OGDS and pH study for free..



msg dari sis Norlinda Abd Rashid.. Dia tgh wat research - "Dilated Intercellular Spaces of oesophageal epithelium among Malaysian with nonerosive reflux disease' under supervision Dr. Yi Yi Myint ngan Dr Ye Tun

Dear students ..

For those who are suffering from epigastric pain (more than 6 times since last year), you may have gastroesophageal reflux disease. However to confirm it, you are welcome to undergo the investigations (so that appropriate medication can be prescribed):

(i) OGDS - Oesophagogastrodoudenoscopy (for esophagus and stomach mucosa visualization) - any evidence of inflammation or ulcer etc.

and

(ii) pH monitoring - to confirm the gastroesophageal reflux in patients with persistent symptoms (epigastric pain ) without evidence of mucosal damage


These will be done by GI consultants and surgeons of UIA

Anyone who needs to do this or want further details, you may contact :

-Sister Norlinda Abd Rashid
-h/p - 0179537133
( from here i will discuss the date and time for OGDS and pH monitoring sessions with SN Hanim Yati and Prof Nasser Amjad)


Kalo ikut SN Hanim yati tu, kos OGDS tu RM150
pH study tu plak, Sister Linda kate RM 900...

tapi sbb for research purspose, diorg dpt grant... jadi free je la..

tarikh tutup registration - 8th March 2010

Community Health Camp 2010

Alhamdulillah.. setelah selesai perjumpaan dengan wakil daripada Yayasan Warisan Johor (YWJ) petang smlm, (27 Februari), barulah aku berani buat post ni dlm blog batch. Perjumpaan dgn Tn Haji Md Zin B Idros (Pengarah Penyelidik IKLAS – Institut Integriti, Kepimpinan dan Latihan Semangat, salah satu bahagian dlm YWJ), membincangkan tentang program Community Health Camp 2010 yang inshaAllah bakal ditaja oleh Yayasan Warisan Johor

Ape “Community Health Camp 2010” tu? X pernah dengar pon..


Ini merupakan satu program berupa kem bakti siswa (biase dengar kn?) yang batch kite akan handle. Program ini dianjurkan oleh 4th yr students UIA, dua tahun sekali. Jadi batch kita dikira bertuah sbb berpeluang utk handle program ni. The previous program was handled by our 8th batch senior in around January 2008.

Ape yg ade dlm program ni?

Seperti kebanyakan program bakti siswa, para pelajar akan dibahagikan kepada keluarga angkat. Pelajar akan tinggal bersama keluarga angkat sepanjang program berlangsung.

Ape yg spesel nye program ni kalo nak banding ngan Bakti Siswa biase?

Offkoz ade yg speselnye..

1st - kite kan budak2 medik. Antara mende basic gile yg kite boleh sumbangkan tentulah mende yg selalu kite buat - medical check-up.. selalu sgt kan kite buat? So xjadi masalah rasenye..and inshaAllah Jbtn Kesihatan kt sane pn akan turun padang gak utk medical check up tu..lagipun leh la kite gunakan chance ni utk polish bakat msg2.. improve softskills plus leh dekat ngan pnduduk kmpg n tgk ape problem diorg…(mase ni la nk apply ape blajo ms Comm. Med kan?)

2nd - Kite kan UIA.. offkoz la kene sumbang Islamic Input sikit.. ape gune kite belajar pasal Fiqh medic kalo tak disampaikan? Ini lah masenye kite nak lakukan dakwah…

3rd - Kite (insyaAllah) bakal dapat sponsor daripada pihak Yayasan Warisan Johor.. jadi sebagai benefits pihak Yayasan, mereka akan mengadakan beberapa program untuk kita.. antaranya program mengenali warisan Johor.. mungkin ade sesi berkenaan sejarah negeri Johor.. Selain itu, pihak yayasan juge akan memperkenalkan kite berkenaan warisan seni dan persembahan Johor seperti zapin dan sebagainya..


Jap2… Yayasan Warisan Johor? Ape tu?

Sile lah clik ni utk bace lebih lanjut ttg yayasan ni.. http://www.ywj.gov.my/utama/pengenalan.html


Yayasan Warisan Johor terdiri daripada gabungan 5 bahagian
1. Bahagian Pemuziuman
2. Bahagian Persuratan dan Sejarah
3. Bahagian Pengembangan Seni & Budaya
4. Bahagian Kesenian Warisan Johor
5. Institut Integriti, Kepimpinan dan Latihan semangat (IKLAS)
Bahagian yg akan terlibat secara langsung dgn kita adalah IKLAS.. website IKLAS ni ade prob la plak time ni..


Kalo Yayasan Johor yg sponsor, maknenye buat kt Johor la ye?

Offkoz!

Yayasan Warisan Johor mmg tetapkan syarat supaya program yg diorg sponsor dibuat di Johor. Berdasarkan perbincangan kitorg dgn En. Md Zain, ade 3 tempat yang berpotensi (sila rujuk peta.. click utk zoom)



1. Kg. Pengerang

Terletak di pantai selatan Johor, menghadap Selat Singapura… Sebuah perkampungan nelayan.. di bawah pentadbiran Daerah Kota Tinggi.. berdekatan dgn Teluk Ramunia yg famous dgn bauksit time kite belajar Geografi form 1.. tu je yg aku tau..
Tempat ni menjadi pilihan utama sbb terletak kt pantai yg bersih (kate org la.. dlm gambar pn mcm cantek.. tapi Pantai Lido pon cantek dlm gambar).. Tapi, lokasinya amat jauh…

2. Kukup, Pontian

Menghadap Selat Melaka di pantai barat Johor.. merangkak dari umah Sepul dah boleh smpai kot.. agak2 x cukup umah keluarga angkat, boleh je jadik adek beradek angkat Sepul. Pihak Yayasan amat berkenan dgn tempat ni.. jatuh no. 2 slps Pengerang sbb pantai Barat biasenye x cantek sgt kn?

3. Kg Sedili

Sebuah perkampungan di pantai timur Daerah Kota Tinggi. Lokasi yang seringkali menjadi pilihan program bakti siswa. Tapi, bak kate En. Md Zain, tahun lepas, diorg baru anjurkan satu program yg same di sini.. nnti penduduk kampong berkata… “xde tempat lain ke??”

Bile ye? Kot2 la x free time tu…

InshaAllah kalo plan berjalan lancar, program ni akan dijalankan 3 hari 2 malam bermula 6 Mei (Khamis) hingga 8 Mei (Sabtu) 2010.. time tu kite baru je abes exam 3rd block 4th year.. kire minggu exam la..

kite gerak ke sane hari rabu insyaAllah.. n program ni cube dihabiskan pada hari Sabtu sbb kalo ikut takwim kuliyyah, Isnin tu (10 Mei) budak remedial dah start posting.. and those yg nk pg elective nk prepare2 gak kan? so hopefully korg sume dpt join la..tp 4 those yg nk pg oversea n gerak awal..sori sgt if korg xleh join..huhu..xtau dah nk cari ms len yg sesuai..

Hm…. Mcm berminat.. citer la detail sket… ape lagi yg menarik??

Ok… terpakse start dari awal ye…

1st Day

Sekiranya mengikut plan (kite manusia hanya merancang) pihak Yayasan Warisan Johor akan cuba untuk mendapatkan perkampungan nelayan sbg lokasi program..



jadi kite akan tinggal dgn keluarga nelayan dan beramah tamah ngan diorg la..
Kita juga mungkin akan mengadakan gotong royong bersihkan kampong bersama2 penduduk.. contohnya kemas balairaya ke.. bersihkan kubur ke.. cat tadika ke.. time ni la kite nk bina raport..

1st NiteDay

pada malam pertama (mlm Jumaat), mungkin akan diadakan majlis keagamaan… kalo org Johor biasenye berYasinan (tahlil dan Yaasin) la.. mgkin kite boleh belajar mcm mane org kampong handle aktiviti kt masjid..

Mgkin mlm ni juga kite akan bergotong royong menyediakan juadah.. dalam program ni, mungkin pembahagian anak angkat berlangsung..

2nd Day

Hari ke-2 mungkin kebanyakannya diisi dgn program pihak Yayasan.. x silap aku, mungkin ade talk berkenaan topik integrity.. (nnti aku kompemkan kemudian).. Pihak Yayasan terlebih dahulu mmberitahu bhw, beliau tidak akan melibatkan mane2 pengaruh politik.. segala talk atau diskusi hanya akan berjalan secara neutral..

selain itu, pihak yayasan bercadang utk mengadakan – sesi mengajar seni warisan Johor-zapin..

sesi ini kami namakan Zapinrobik.. tapi masih x sure lagi..

Petang hari ke-2 kami plan utk adakan sukan rakyat.. korg biase kan dgn aktiviti ni.. so xyah citer detail la..

2nd Nite

Mlm ke-2 merupakan malam kebudayaan.. kalo siang tadi kite dah belajar zapin, mlm ni kite akan saksikan sendiri kehebatan pasukan seni warisan Johor beraksi di pentas.. Sape2 yg dah agak pandai hasil belajar siang tadi, boleh la menari sekali kt bwh pentas..

(gambar semasa Yayasan buat persembahan di Jepun)


Selain Zapin, kite juga mungkin berpeluang melihat dgn lebih jelas tarian kuda kepang..
(ni pn kt Jepun gak)

betol ke desas-desus pasal penari kuda kepang akan menari smpai mabuk khayal?? Sama2 kita saksikan nnti…

kalo sape2 yg ade idea utk buat persembahan wakil UIA, sumbangan anda amat dialu2kan.. (Afif kate Zarol ade Kugiran.. sile2 la..)

Pada malam ini juga mungkin diadakan grand dinner and of koz kite akan melibatkan diri untuk be”rewang”.. (rewang dlm bahase Jawa – bergotong royong utk kenduri...) .. time ni boleh la sisters memantapkan skill memasak masing2 di samping cube memikat mane2 makcik utk dijadikan mentua..

3rd Day


Hari terakhir, selain medical check up yg dibuat mcm kebiasaannya tu, kite juga akan membuat exhibition dan program khas berkenaan HELWANI (Hal Ehwal Wanita), rukhsah solat (mungkin dalam bentuk demostrasi dan lakonan). Sekiranya mendapat kerjasama daripada jabatan kesihatan daerah, mungkin boleh diadakan demonstrasi penjagaan gigi dan kempen derma darah.



>Untuk pelajar2 sekolah pula, mungkin akan diadakan program motivasi.. time ni la kite berpeluang untuk berkongsi pengalaman sbg pelajar2 sekolah menengah yg “berjaya” di samping selitkan sikit unsur2 dakwah..

Untuk adik2 kecil pula, seperti biase, pertandingan mewarna akan diadakan utk diorg..

Selain aktiviti2 di atas, kemungkinan juga akan diakan Bundle sale.. aktiviti ini bukan lah merupakan sebuah jualan, sebaliknya baju2 yg dikumpulkan sebelum program akan diberikan secara percuma kepada sesiapa yg berkenan..

Mmm… mcm best la plak.. kalo nk tau lebih lanjut, nak tanye sape ye?? Nak gak tau sape committee yg terlibat nih…


Berikut merupakan committee kami… sile click kt pic bwh ni utk zoom



Kalau berminat utk join, silelah hubungi mane2 committee di atas.. setiap peserta merupakan sub committee..

Mmm.. rasenye dah lame dengar pasal program ni.. tapi nape mcm tangguh2 je.. ape masalah??

Xde ape masalah pon sebenarnye.. bukan tertangguh tetapi ditangguh.. mcm ni ceritanye…

Time bulan puase hari tu, aku, Huzi dan Azrul dah pon berjumpe dgn Yayasan Warisan Johor utk kompemkan sponsor.. Alhamdulillah Berjaya.. time tu kite plan nk buat dlm bulan January, sebaik kite abes 2nd block exam..

Tetapi kemudiannya, Yayasan bgtau, budget utk program 2010 hanya akan dapat selepas bulan February.. maka, nak xnak terpaksa la ditangguhkan ke tarikh baru ni.. iaitu sebaik kite abes 3rd block exam.. disebabkan penangguhan, maka segala meeting dan perbincangan dibekukan seketika utk mengelakkan discussion hilang hangatnya…

Oo… cmtu citernye.. so ape citer skrg ni??

Hasil perbincangan terakhir dgn En Md Zain semalam (sori xde gambar meeting.. hanya Mee Rebus Setulang menjadi galang gantinya...), beliau mengkompemkan lagi sponsor tersebut. Menurut beliau, segala kos penginapan, makanan dan program akan ditanggung oleh Yayasan, kecuali medical check up.. sama ada kite akan mendapat kerjasama daripada Jabatan Kesihatan Daerah ataupun perlu meminta budget daripada UIA..

Selain membantu dari segi wang ringgit, pihak yayasan juga akan tolong kita menguruskan keluarga angkat, lokasi dan pengurusan dgn pihak jabatan kesihatan.

Berkenaan lokasi, buat mase ni, masih tak sure lagi kampong mana.. yg pasti bukan Kg Sedili (No. 3 dlm peta).. Beliau akan usahakn dalam masa 1-2 minggu ini..

Yang penting sekarang ni, yang menyebabkan aku explain panjang lebar dlm blog ni adalah – jumlah peserta.. Ini penting bagi memudahkan pihak Yayasan mengumpulkan keluarga yg berpotensi utk join program keluarga angkat.

Jadi.. skrg ni, peserta program sedang dicari.. kepada sesiapa yang berminat, sila lah mendaftarkan diri anda kepada mana2 head comm… target penyertaan adalah 80 org.. aku rase agak mustahil utk mendapatkan penyertaan seperti yg disasar.. jadi 1st year pon akan terlibat.. tapi, 4th year diutamakan.. tapi kalo sambutan sgt menggalakkan, boleh je kot tambah penyertaan..

Dalam bulan March ni, IA akan diadakan meeting bersama2 pihak Yayasan, pegawai Daerah, wakil Jabatan Kesihatan daerah, Penghulu, Ketua Kampung, dan Committee..


**** byk perkataan “mungkin” sbb semuanya hanya plan…

So hope sume doa2kanlah semoga program ni berjaya ek...n sgt2 mgharapkan kerjasama dari korg sume.. pastu if ade idea2 bernas or ape2 sile2 la hubungi committee yg ade ni.. subcom pn still tgh dicari..so,yg berminat leh offerkan diri k…
lastly,jom sume turun padang!!!

Kepada rakan2 yg x dpt join pn, ok je kalau nk same2 tolong jayakan.. sbb ni program batch kite gak..

Err.. nk tanye lagi... kenape "Community Health Camp"..? mcm x sedap je..

Ooh.. tu kitorang main tembak je.. sesape yg ade idea utk bagi name yg lebih sedap, amat lah dialu2kan...

Qiamullail at Masjid Negeri

Salam to all,

inshaAllah, there will be a qiamullail at Masjid Negeri at 4.30 am 27 February 2010. I saw the notification during waktu sembahyang jumaat tadi.

(picture taken from here http://picasaweb.google.com/lh/photo/YeFcjPF022Kh7dSW6IjP5Q)

peace & love
Category: 0 comments

Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah



Maulidur Rasul Tahun 1413H / 2010M
Category: 0 comments

Lame tak post...

Salam...pertama2 nya terima kasih kpd semua ahli2 10thbatch yg terus mengimarahkan blog batch kite ni...saya harap makin ramai yg akan jd author....so that our blog bleh menjadi sumber perkongsian ilmu utama yg cemerlang, gemilang dan terbilang...

Just nak ckp sikit pasal what's happening in our batch now...we've heard a lot of not-so-good things from our beloved lecturers about our batch, dan saya berharap sgt2 kalau boleh kita jgn cepat melenting dan blame sape2 in this issue......kita dah sedia maklum mcm2 perkara yg tak elok didengar berlaku dlm batch kite and this should become a good lesson for us to learn.."its a stupidity to make the same mistake twice"...please try not to repeat the same mistake....

Whatever happens, there's a hikmah behind it..and maybe the Almighty wants us to learn,to test us, so that we appreciate things more and become a better Muslim...

Ape yg lecturer ckp mungkin salah satu cara utk menaikkan semngat kita utk terus memajukan diri kita, even the words are quite harsh, look at the positive sides...open our mind widely...it is part of learning...and sometimes learning the hard way will make us stronger...

and i believe lecturers do not judge the whole batch when only a few students are not so good...what we can do is...prove to our lecturers that we are not as what they think we are...do not let them down...just remember...without them, we wont be as what we are today...their contributions are a lot...

So...all the best...never give up....and always pray to Allah...

Ok...ni ade announcements:

1. Perhatian kepada ketua posting namely ZAROL, AJMAL, SAM, and FAKHRI, please collect RM50 for this sem pre-AGD fees asap....perhatian juga kepada salam, edre, adam, hazlan, ghaus, awis, afiq, aie, ajmal, hazri dan razak, anda masih lg belum membayar yuran yg sem lepas, jadi silalah berbuat demikian asap....

2. InsyaAllah pada 6th Mac 2010, MSC akan menganjurkan Inter-batch sport tournament dr 9.00am - 5.00pm, so there will be only 4 games:
(yg kat bwh tu adalah PIC for each game, so kalau berminat nak join..kontek la mereka)

a) Futsal (bro n sis)
Bro - Wan Ikram
Sis - Farah

b) Volleyball (bro n sis)
Bro - Saiful
Sis - Nik Liyana

c) Basketball (bro n sis)
Bro - Hazri
Sis - Rodie

d) Dodgeball (bro only)
Fendi

e) Netball (sis only)
Chepon


'MAJULAH 10th BATCH UNTUK NEGARA'
Category: 4 comments

Quitting Smoking Raises Risk for Developing Type 2 Diabetes

"According to the researchers, the increased diabetes risk likely comes from the weight gain associated with quitting smoking. However, they maintained that the findings of their study are not to be used as an excuse to keep smoking."


"Yeh stated, “The message is: Don’t even start to smoke.” She then added, “If you smoke, give it up. That’s the right thing to do. But people have to also watch their weight.”"


http://www.healthnews.com/family-health/quitting-smoking-raises-risk-for-developing-type-2-diabetes-4009.html
Category: 16 comments

ELECTIVE PROPOSAL!!!

ak takda masa nak gie IMC tanya Kak Riza pasal surat yg almost sume dpt pasal elective tu... until today (ada jugak manfaat dtg IMC tadi)... well, Dr Azarisman ckp this time dia nak wat lain sebab previous batch ada 4 group je yg buat presentation research... this time sume group kena present either :-

1) research result
2) case audit
3) case report of the most interesting case u encounter during ur elective

so dengan itu... diorg nak objectives so that time presentation diorg leh check la whether kita fulfill tak apa2 yg kita plan nak achieve...

then on August... time present... we will first present among ourselves.... and everyone akan bagi markah.. then top 5 will present to the elective committee for the award...

Sorry sgt for tanya lambat.. mmg takda masa nak pergi... n the date of handing is still on the 25th of Feb which is this Thursday... sekejap je kot... 1 page je ye... jgn panjang2

p.s bg yg attachment kena prepare 10 case... kalo group tu ada 3 org beerti ada 30 case ye... 10 seorg... tp time present pilih yg paling best je

SPREAD THE WORD!!!!
Category: 5 comments

are we?


"..based on our cohort study, your batch is the worst!.."

kate2 sorg lec kite kurang dari 24 jam yg lalu..
ape pendapat korang?
Category: 26 comments

FQC

Walaupun Dr Razman kata takkan masuk kalau da ada yang salin, aku nak gak post kat sini.. kot2 la admin nak bg aku emel gak.. haha.. anyway ni post first aku..

Food Quality Control

Objective
General
To protect the public against health hazards and fraud in the preparation, sale and use of foods

Specific
1. Ensure that all food preparation, sale and storage is safe and hygienic.
2. Ensure that all food materials sold are:
(i) free from contamination and food additives which is not required or fraudulent.
(ii) compliance with the established legislation and regulations.
(iii) labeled and advertised in a clear and not misleading manner.
3. ensure that all food imported into the country is safe and in compliance with Food Act 1983 and Food Regulations 1985.
4. Ensure that food consignments exported by the country is in compliance with the regulations imposed by the importing countries.
5. Ensure that the public receives sufficient information on food safety aspect.

courtesy: mezro's N97
Category: 4 comments

For the 'Lucky' 20

in addition to the vision n mission below(bawah all the flash game posts) the so called 'lucky' 20 must also memorize the MBBS course outline (wat iium wants to achieve in their students, what kind of doctors they r creating) and their respective posting nyer course outline... so yg Ortho, CH, FM, Dermato, Anaes, Radio, ENT n Opthal, hafal la course outline masing2....

MBBS
General Objectives
In consonance with the mission of IIUM, the Kulliyyah aims to produce medical graduates of outstanding quality who:

1. have acquired adequate medical knowledge with Islamic, moral and ethical dimension;
2. would be able to incorporate the Islamic dimension of good universal values into their daily professional practice;
3. have been provided with the foundation for knowledge acquisition and be able to take the responsibility of continuous, lifelong education.

Programme Learning Outcomes- (Ni yg diorg slalu tanya!!!)
At the end of the Medical Programme, the graduate should be able to:
1• illistrate understanding of the mechanisms of human bodily functions in health and disease from the biological, behavioral, epidemiological and social aspects;
2• comprehend interactions of individuals in the society and community;
3• inculcate the habits of inquisitiveness, an inquiring mind and acquire the methodology of information gathering, interpretation and making inferences and logical conclusions;
4• integrate knowledge from disciplines into a meaningful whole and transfer it from one area to another;
5• demonstrate skills in reasoning and deduction to solve medical and related problems;
6• perform history taking and physical examination in the mostprofessional way;
7• formulate a diagnosis and propose investigations to confirm or negate the diagnosis and competently draw up and implement its management plans;
8• recognize a medical emergency and institute appropriate help and referral;
9• diagnose common conditions and recognize uncommon ones that would necessitate expert opinion;
10• be a competent listener and communicator;
11• communicate with patients’ relatives, various members of the medical team and colleagues;
12• demonstrate competency in current information technology relevant to medical practice;
13• incorporate Islamic values and perspectives into medical issues.

MCQ Ortho Y4B2 2009/10

sorry lambat post...

http://www.4shared.com/file/226779201/7d48fd0b/MCQ_Ortho_Y4B2_2009.html

TQ kpd yg hafal...
Good luck!

worms outbreak!



dengar2 cerita mahallah sisters dah byk yg kena dgn benda alah ni..
beberapa malam lepas pon aku dapat call dr salah sorg sis..
cakap laptop makin lembap..
plus ade offline msg kat ym yg agak pelik with link ke satu web yg juge pelik..

berdasarkan pengamatan aku lepas amek sample worm ni (juge dari comp. sorg sis)..
file worm ni pakai icon same dgn icon folder..
tp ade ext .exe..
nama pun sama dgn salah satu file dlm folder tu..

so, update2 la av tu..
kaspersky dah leh detect..
hati2 bile pakai portable drive..
& cuba untick fx 'hide extensions for known file types' kat folder option..

or..

beralihlah ke LINUX!
dari kami pendukung sistem perisian sumber terbuka..
aku & A.G.M.G..
hehehe..


Category: 1 comments

pakcik berjaya!

Category: 5 comments

QWOP

yg penat2 study tu..jom relax2 jap main game flash ni
aku dah try..x penah menang..hehe..


masuk link ni kalau nak main..
www.foddy.net/Athletics.html

setakat ni nuaim dah buat 30meter!!..haha

Category: 3 comments

Mission n Vision

ok...as u all know... our uni da dpt the 5 yrs but they r coming back since they were not convinced that the students truly understand(memorized?) the mission and vision of the uni.. so 20 of us 'terpilih' for the coming tuesdays session for the accreditation... so kepada yg 'terpilih' (termasuk diri aku..huhu?)... hafal ye... and FYI diorg taknak yg summary2 tu.. diorg nak yg penuh... *sobs*

Mission

Towards actualising the University's vision, IIUM endeavours :

1) To undertake the special and greatly needed task of reforming the contemporary Muslim mentality and integrating Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences in a positive manner.
2) To produce better quality intellectuals, professionals and scholars by integrating the qualities of faith ( iman ), knowledge ( `ilm ), and good character ( akhlaq ) to serve as agents of comprehensive and balanced progress as well as sustainable development in Malaysia and in the Muslim world.
3) To foster the Islamization of the ethics of Muslim academic and administrative staff of IIUM, and certain aspects of human knowledge - particularly in the social sciences and humanities - with the view to making them more useful and more relevant to the Muslim Ummah.
4) To nurture the quality of holistic excellence which is imbued with Islamic moral-spiritual values, in the process of learning, teaching, research, consultancy, publication, administration and student life.
5) To exemplify an international community of dedicated intellectuals, scholars, professionals, officers and workers who are motivated by the Islamic world-view and code of ethics as an integral part of their work culture.
6) To enhance intercultural understanding and foster civilization dialogues in Malaysia as well as across communities and nations.
7) To develop an environment which instils commitment for life-long learning and a deep sense of social responsibility among staff and students.

The summary of the Mission should read as follows:
Integration;
Islamization;
Internationalization; and
Comprehensive Excellence

Vision

"INSPIRED BY THE WORLD-VIEW OF TAWHID AND THE ISLAMIC PHILOSOPHY OF THE UNITY OF KNOWLEDGE AS WELL AS ITS CONCEPT OF HOLISTIC EDUCATION"

IIUM aims at becoming a leading international centre of educational excellence which:

1) Revitalizes the intellectual dynamism of Islam and the Muslim Ummah;
2) Integrates Islamic revealed knowledge and values in all academic disciplines and educational activities;
3) Seeks to restore a leading and progressive role of the Muslim Ummah in all branches of knowledge; thereby,
4) Contributing to the improvement and upgrading of the qualities of human life and civilization.

The summary of the Vision statement is:
"Inspired by the worldview of Tawhid ad the Islamic philosophy of the unity of knowledge as well as its concept of holistic education, the University aims at becoming a leading international centre of educational excellence which seeks to restore the dynamic and progressive role of the Muslim Ummah in all branches of knowledge for the benefit of all mankind.
Category: 1 comments

sape nak email @10thbatch.org ?

saye hadiahkan private email ni khas sebagai penghargaan kepada members yg aktif dalam blog..
semoga mereka dapat bekerja dgn lebih cemerlang!! hehe..
buat masa sekarang ade 3 org jer..


yang lain2 tu rajin2 laa mengepost yer kalau berminat!

yang menjalankan tugas,
foxtrot.alpha.india.sierra.alpha.lima
Category: 0 comments

Public Health B1


Assalamualaikum;
                  To members of group B1, please take note of the articles listed below. I have listed according to this format;
                                    1st researchers’ name_ Title of article : your name.

                  To those who haven’t submitted your article, you have to choose articles other than that listed here.  Please SMS/give me what articles that you plan to review as to avoid any overlapping of the same paper for brothers and for sisters you can give/SMS to Ana.

                  To all members of group B1, you will have to review/summarize your articles and put it in writing. The review/summary includes:

1.     Objectives of the study
2.     Method of the study: Take note if there are questionnaires involved, try to get a copy.
3.     Results
4.     Discussion
5.     Limitation of the study        
                  The reviews/summaries will be discussed among the group members on Monday. Your cooperation is high appreciated.
                                                                                                                                                                                    AMAN

1.     1. R Jamal_Abnormality in Lung Function among multiply-transfused thalassemia patient.pdf : Ani

2.     Rabindarjeet Singh_Forced Vital Capacity in Malaysian Females.pdf : Sham

3.     Razlan Musa_RESPIRATORY HEALTH OF RICE MILLERS IN KELANTAN,MALAYSIA : Aman

4.     Rabindarjeet singh_cardiopulmonary fitness in a sample of malaysian population.pdf : Ajmal

5.     Hamdan Noor_Effects of spice dust on lung function and respiratory symptoms in spice Factory workers in Selangor : Faisal

6.     Ondine_Decrements in Lung Function Related to Arsenic in Drinking Water in West Bengal, India : izzati

7.     A.E Dugdale_Respiratory funtion among Malaysian aboriginals.pdf : Wan

8.     abu bakar che man_ventilatory function in malay office in  malaysia.pdf : kak mira

9.     Wagner_Using spirometry results in occupational medicine and research.pdf : Kak nurul

10.  Chuan_Respiratory function tests in normal adult chinese in singapore.pdf : Ana

11.  Duncan_ventilatory function in malay muslims during normal activity and ramadan fast : haikal

12.  Neder_Reference values for lung function tests. II. Maximal respiratory pressures and voluntary ventilation : Nik Hasz

13.  Korotzer_Ethnic Differences in Pulmonary Function in Healthy Nonsmoking Asian-Americans and European-Americans : Nik fat

14. C.O. Nku_lung function oxygen saturation and symptoms among street sweepers in Calabar-Nigeria : Nik Yana                      

[e-book] On Anaesthesiology

Hi people. I don't think these e-book links have been shared before, so...

Lecture Notes on Clinical Anaesthesia
~ 4shared
~ 1944KB
~ No password necessary

Oxford Handbook of Anaesthesia
~ mediafire
~ 6.02MB
~ No password necessary

...Enjoy!
Category: 0 comments

akhirnya..!!!

assalamualaikum..

detik 19 Februari 2010 insyaAllah akan jadi detik bersejarah utk batch kita..
dengan rasminya kita dah ade domain kita sendiri..
so, lepas ni boleh la pakai nama domain ni kat mana2 program under batch kita..

dan dengan ini jugak my email akan bertukar jadi admin@10thbatch.org
terima kasih atas support semua orang..

sedikit info tentang domain kita..

Order Information

Order Id - 30885647

Domain Name - 10thbatch.org

Privacy Protection - Enabled

Current Status - Active

Creation Date - Feb 18, 2010

End Time - Feb 18, 2011

Domain Secret - Click here to view your Domain Secret over a Secure Connection.

Theft Protection - Enabled Change


Admin Details

Contact Id - 10671117

Name - hidden

Email Address - hidden

Company Name None

Address1 - xx-xx Plaza RAH

Address2 - Jalan Raja Abdullah

Address3 -

Tel No. - +60.012938xxxx

Fax No. -

City - Kuala Lumpur

State/Region/Province - Kuala Lumpur

Country - Malaysia

Zip - 53000


Name Servers

Name Server1 - datakl.earth.orderbox-dns.com

Name Server2 - datakl.mars.orderbox-dns.com

Name Server3 - datakl.mercury.orderbox-dns.com

Name Server4 - datakl.venus.orderbox-dns.com



Category: 3 comments

Senarai Semak Pengendalian Ibu Hamil Mengikut Tagging

Sape2 yg nak the pics from before bleh download at this link:

http://www.4shared.com/account/file/224435483/f14f1062/MCH.html


Sori for the quality, I'll try and post new ones next week, for now this would have to suffice for those eager anticipants

Sape2 yg ade problem pe2 cam beser put in the comments section
Category: 1 comments

Attention to current CHFM students

salam..
saudara/saudari punye case write up & logbook mase posting Anaesthesiology aritu ade kat saye..
insyaAllah saye pass esok..
pastu Prof Ariff pesan, sape2 yg ade ditulis 'good' kat case write up dia, sila send softcopy case write up tu kat email berikut;

hismayanti_abghani@yahoo.com
yernkuro@yahoo.com
upxilon@hmsecurity.org (optional)

lagi satu, akak tu cakap Department Anaesthesiology dah ade group facebook..
camne nak masuk tu jangan tanye saye sebab saye sendiri xde facebook..

yang benar;
afiesya@10thbatch

grouping ortho...









sori guys... aku dpt ikon :P

Category: 1 comments

jadual ortho...



Category: 0 comments

no more 10thbatch.via.my!

untuk makluman..

disebabkan masalah2 yg x dpt dielakkan, kita x akan guna lagi domain 10thbatch.via.my
so, semua user boleh melayari blog ni dgn menggunakan domain asal..

segala kesulitan amat dikesali..
doakan kita semua boleh dapatkan domain .com/.my/.org etc. secepat mungkin..

yang menjalankan tugas,
admin@10thbatch
Category: 0 comments

Anatomy Workshop


Assalamualaikum..

You are invited to join Anatomy Workshop which will be held on 20th February 2010 (8.00 am - 5.00 pm)

RM 3 only!

This special program will involve both clinical & pre-clinical students

Activities : Case discussion and presentation, Treasure hunt, Q&A session

In conjunction with anatomy lecturers

Prizes & certificates await!

Register before this Thursday

Contact Hanis at 013-3086844

Send your full name, matrix no., year & email. Trigger & details will be sent via email

Grab it fast! It's a good chance to revise your anatomy and clinical for your pro. Don't miss it!

'MASTER YOUR ANATOMY, UNLEASH YOUR SKILL'

*** seats for year 4 students are limited to 30 persons only!



Category: 0 comments

POSTING PUBLIC HEALTH & FAMILY MEDICINE GROUP B

This is taken from Elmizah's fb note:

disebabkan kerajinan tahap chipmunk kena overdose caffeine and keboringan tahap garfield.. maka saya mendaki bukit ke arah KOM dgn bebrapa objektif. salah satu objektif tersebut ialah mengetahui grouping untuk next posting spt yg disebut dia ats. maka dgn ini sya mengumumkan grouping untuk next posting.

GROUP B1 ( PUBLIC HEALTH)

kak maihan, haikal suhairie, asyarie, nurul ain, nik liyana, sham, ana man, faisal amir, nik haszlina, izzati ismail, kak mirah, wan ikram, siti rohani, farhi abidin, nik fatma, aman san, hamimah, syed ajmal,kak nurul, amin, hazri.


GROUP B2 ( FAMILY MEDICINE)

Klinik Balok: Huzaifah, Adilah, Aqilah, Afiq, Amy Nemo, Cik Taan, Tengku Fadzwan.

Klinik Beserah: Anuar, Zaeimah, Farhanah, Sariu, Salmina, Syafiqah, Nizam.

Klinik Jaya Gading : Iman, Ghaus, Karniza, Pijo, Zila, Sam.





IMPORTANT: on Wednesday kita suma ada briefing kat LH5,KOM, lupa nak tanya pukul bp.. hehe..


anyway.. goodluck u allz.. (^^)

Cloudy@10thbatch

Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

We are ...

Name : admin@10thbatch
E-mail: admin@10thbatch.org

Name : Azfar
E-mail: aeroesz@yahoo.com

Name : Salaam
E-mail: salems986@yahoo.com.sg

Name : Hazlan
E-mail: zlanzihan@yahoo.com

Name : Hazri
E-mail: hazrilyas@yahoo.com

Name : Anaman
E-mail: belle_pink13@yahoo.com

Name : Fakhri
E-mail: bolapi87@yahoo.com

Name : Bad
E-mail: badqz@yahoo.com

Name : Zaitul Azra
E-mail: xtreme_xyz@hotmail.com

Name : Pa'an Nordin
E-mail: haebart@yahoo.com

Name : Razak
E-mail: razakmbbs@yahoo.com

Name : Farhi
E-mail: firha_58@yahoo.com

Name : Ghaus
E-mail: bro_ghaus@yahoo.com

Name : Hielmi
E-mail: hielmi_nizam@hotmail.com

Name : Hafiz Johari
E-mail: ha_fidz@yahoo.com

Name : Pak Chan
E-mail: pakchan85@yahoo.com

Name : Syaify
E-mail: syaify@yahoo.com

Name : Zaki
E-mail: clima_master@yahoo.com

Name : Syazwani Sanusi
E-mail: syaz01@yahoo.com

Name : Maryam
E-mail: maryamalbatul@yahoo.com

Name : Farah
E-mail: kopi_farah@yahoo.com

Name : Adam
E-mail: wrath_deadlysin@yahoo.com

Name : Nu'aim
E-mail: amat85_mni@yahoo.com

Name : Wadalila
E-mail: ayuwada_adam@yahoo.com

Name : Puteri Nurul Diyana
E-mail: puteri_endy@yahoo.com

Name : Nazhiyah
E-mail: nazhiyah_5286@yahoo.com

Name :
Izatul Sarah
E-mail: zatulsara@gmail.com

Name : Iman Jeffrey
E-mail: mefaith87@yahoo.co.uk

Name : Siti Nurbahiah
E-mail: aihara_naoki@yahoo.com

Name : Nuraqilah
E-mail: aqilahshahat@gmail.com

Name : Nurul Hamizah
E-mail: myzlmm9@yahoo.com

Name : Wan Khadijah
E-mail: khadijah_wan@yahoo.com

Name : Nik Fatma Hayati
E-mail: amtaf_gotcha@yahoo.com

Name : 'Izzah Idris
E-mail: izzah87@yahoo.com

Name : Nurfatin Zaidi
E-mail: fatinzaidi@gmail.com

Name : Solehah Jeffrey
E-mail: solehah1@yahoo.com

Name : Nurul Ain
E-mail: ester_ain87@yahoo.com

Name : Jauharatunnur
E-mail: ice_kitsune@yahoo.co.uk

Name : Siti Rohani
E-mail: speckyhoney@yahoo.com

Name : Nor Lyana Hamidon
E-mail: filzah_hanis@yahoo.com.my

Name : Falihin
E-mail: em_elf@yahoo.com

Name : Akram
E-mail: a_kram86@yahoo.com

Name : Khairul Shafiq
E-mail: shafiq9903@hotmail.com

Name : Edre
E-mail: edre86@yahoo.com

Name : Fazdwan
E-mail: ahmadfazdwan@gmail.com

Name : Huzaifah
E-mail: huzaifah_paimin@yahoo.com

Name : Awis Qarni
E-mail: fawis_86@yahoo.co.uk

Name : Mohd Zuhairi
E-mail: hairi_m@hotmail.com

Name : Aswad
E-mail: aswad_amin@yahoo.com

Name : Norafandi
E-mail: nor_fnd@yahoo.com

Name : Hafiz Ishak
E-mail: amran_hafiz@yahoo.com

Name : Nabil
E-mail: drbill86@hotmail.com

Name : Bad
E-mail: badqz@yahoo.com

Name : Haikal
E-mail: mukminsejati02@yahoo.co.uk

Name : Koi
E-mail: vassili_zaitsiev@yahoo.com

Name : Syafiq
E-mail: blazzae@hotmail.com

Name : Pa'an Razak
E-mail: xmania_007@hotmail.com

Name : Afiq
E-mail: frosty_bluevanilla@yahoo.com

Name : Nizam
E-mail: sba_mcnizam@yahoo.com

Name : Rodhiyah
E-mail: aqifays_hideiki@yahoo.com

Name : Adilah
E-mail: husnuzzan_04@yahoo.com

Name : Farhah
E-mail: cthamster@yahoo.com

Name : Nadirah
E-mail: nadi_ra24@yahoo.com

Name : Salmina
E-mail: buzz_inn04@yahoo.com

Name : Zanaridah
E-mail: zanaridah@gmail.com

Name : Hamzah
E-mail: hamz.87@gmail.com

Name : Syed Ajmal
E-mail: eastsyed@yahoo.com

Name : Azrul
E-mail: ayul_abe85@yahoo.com

Name : Faizul
E-mail: dr_faizul1986@yahoo.com

Name : Zarol
E-mail: zarolx@yahoo.com

Name : Hafis
E-mail: visual_peace@yahoo.co.uk

Name : Azlina
E-mail: azlinajoe_86@yahoo.com

Name : Ashiah
E-mail: ash1902@yahoo.com

Name : Zaeimah
E-mail: exodus_zz@yahoo.com

Name : Asmaa' Hazirah
E-mail: asmaahazirah@yahoo.com

Name : Amirah
E-mail: mira_valtex@yahoo.com

Name : Nur Syazwani
E-mail: jutt_wani@yahoo.com

Name : Syafiqah
E-mail: rzsyafiqah_87@yahoo.co.uk

Name : Intan Bazilah
E-mail: figuraa@yahoo.com

Name : Elmizah
E-mail: elmizah_pasi@yahoo.com

Name : Fatin Nabilah
E-mail: fatinnsaleh@gmail.com

Name : Wan Adlina
E-mail: wawy86_27@yahoo.com

Name : Farhanah
E-mail: faribman@yahoo.com

Name : Najwa
E-mail: sea17weed@yahoo.com

Name : Azi
E-mail: azi_gmon@yahoo.com

Name : Nurasmalhusna
E-mail: hide_husna06@yahoo.com

Name : Aman
E-mail: amanmana86@gmail.com

Name : Wan Ikram Shah
E-mail: mezro_aspec@yahoo.com

Name : Afif
E-mail: ahmadafifuddin@yahoo.com

Name : Amin
E-mail: pikachu_id86@yahoo.com

Name : Sheth
E-mail: msh8h@yahoo.com

Name : Sham
E-mail: shamsudin860401@yahoo.com.sg

Name : Sariu
E-mail: sariu2055@hotmail.com

Name : Siti Fatimah
E-mail: just_tim86@yahoo.com

Name : Nik Haszlina
E-mail: momentom100@yahoo.com

Name : Nik Nur Liyana
E-mail: nike_liyana@yahoo.com

Name : Nurul Izza
E-mail: yuyu_izzu@yahoo.com

Name : Syazwani Dzulkifli
E-mail: syazwani_dzul@yahoo.com

Name : Tasneem
E-mail: taaz4e@yahoo.com

Name : Karniza
E-mail: violinaclaudia@yahoo.co.uk

Name : Khaulah Karimah
E-mail: clint _kay@yahoo.com

Name : Hazwani
E-mail: cikadu@yahoo.com

Name : Nabilah
E-mail: colourfulife@yahoo.com

Name : Nurul Hafizah
E-mail: pinkygal_186@yahoo.com

Name : Nur Al-Kamaliah
E-mail: alkamaliah@yahoo.com

Name : Chepon
E-mail: chepon_07@yahoo.com.sg

Name : Nurul Husna
E-mail: na_guo14@yahoo.com

Name : Sharifah Nur Aimi
E-mail: saakacj@yahoo.co.uk

Name : Norhamimah
E-mail: imemyself_11@yahoo.com

Name : Noor Idayu
E-mail: e_ayu86@yahoo.com

Name : Izzati Ismail
E-mail: ceh_izzati86@yahoo.com

Name : Saiful Firdaus
E-mail: sejadahpink@yahoo.com

Name : Shakeer
E-mail: -

Name : Suhaib
E-mail: -


Email me at admin@10thbatch.org to get your access!